20 éve: Négy állampolgárból hárman utálják a Whiskyst
2019. szeptember 02. írta: Györfi András szerk

20 éve: Négy állampolgárból hárman utálják a Whiskyst

abdktkpturbxy83oguznjhlmte5owninmrkotdiotbhodcxoda3mtgwys5qcgeslqmbn80d580cmzmfzqmgzqhc.jpeg

Múltidéző rovatunk keretében ma egészen 1999 szeptember 3-ig repülülnk vissza az időben, a Blikk cikkét közöljük:

Budapest, 1999. szeptember 3., péntek (OS) - A közvéleménykutatás szerint elsősorban a média az oka annak, hogy bár a többség nem szereti a Whiskyst, azt hiszik, hogy rajtuk kívül mindenki kedveli őt - mondta a Blikknek Domán András, a SzondaPhone Telemarketing vezetője. A megkérdezettek 70 százaléka ugyanis elítéli Ambrust és csak 12 százaléka rokonszenvezik vele.

Ugyanakkor azt gondolják, hogy a lakosság 40 százaléka szereti, 41 százaléka elítéli a rablót. A közvéleménykutatás adatai szerint ez egyértelműen a sajtónak köszönhető.

A felmérés szerint száz emberből 12 imádja a bűnözőt. Ez részben annak köszönhető, hogy szökésével megfricskázta a rendőrséget, a hatalmat - magyarázza Domán. - Bár rabló, alapvetően mégis rendes ember, aki lebukása előtt hazament a kutyájáért, virággal ment bankot rabolni - írták a lapok. Ugyanakkor a többség mégis szívesen látná a rács mögött ezt a szimpatikus rablót.

"Népszerűségre tett szert ugyan, fegyvert sem használt, de használna, ha sarokba szorítanák, ezért mielőbb el kell fogni és el kell ítélni - mondta az egyik megkérdezett. Ez jelzi a lakosság igazságérzetét.

- Nincs általános szimpátia a Whiskys iránt. Szerintem ügyes reklámfogással, a sajtó felhasználásával a trikókat nyomtató, könyvet kiadó üzletemberek teremtettek egyfajta nimbuszt Ambrus iránt - állítja Tamás Pál, a Társadalmi Konfliktus Kutató Intézet szociológusa. - Amikor ennyire rossz a közbiztonság megítélése és megélése, nincs olyan, aki két perc gondolkodás után szeretetre méltónak találna egy fegyveres bankrablót.

- Nem csodálom, hogy egy olyan országban, ahol a rendőrség neve az agressziót jelentette több mint 40 évig, ott az emberek gengsztereknek szurkolnak. A rendőrség az elmúlt tíz évben sem tett semmit, hogy javítsa a róla kialakult képet - mondta Lányi András, az ELTE filozófusa. A Whiskyst öt és fél évig üldöző és azóta leszerelt őrnagy, Varjú Lajos szerint a rendőrség kezelte rosszul a sajtót.

- Elismerem, valóban rosszul kezeltük az Ambrus-ügyet - ismerte be dr. Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója. - Feldolgozzuk az egész ügyet és levonjuk a tanulságokat. Szeptember 15-ig elkészítjük az országos főkapitány úr számára a jelentésünket, amit az ország minden rendőri sajtósa megkap.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkurir.blog.hu/api/trackback/id/tr5615035644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása