A 10 legpusztítóbb hurrikán
2019. szeptember 02. írta: Györfi András szerk

A 10 legpusztítóbb hurrikán

key-west-81665_1280.jpg

A világ egyes részein menetrendszerűen érkeznek a hurrikánok, idén a Dorian tombol észak-amerika jelentős részén, a pusztítás mértékét még csak fel sem tudjuk mérni. Ennek kapcsán utánajártunk, hogy mik volt a jegyzett történelem legpusztítóbb hurrikánjai.

10. Harvey

A Mexikói Öböl fölött áthaladva érkezett az USA-ba, négyes kategóriájú viharként, 2017 augusztusában. Ekkor már tíz éve nem látott az ország ilyen erejú vihart, a legutóbbi a 2005-ös Wilma volt. 215 km/h erősségű széllel a legnagyobb pusztítást Houstonban, az USA negyedik legnagyobb városában végezte.

hurricaneharvey-1.jpg

Houston 2017-ben

127 centiméternyi esőt zúdított a város egyes részeire, annyit, amennyi általában egy egész év alatt érkezik. 13 000 embert kellett kimenekíteni Texas állam szerte, további 30 000-nek kellett új szállást találni. 82 ember lelte halálát, a kár pedig a becslések szerint 121 milliárd dollár.

9.  Sandy

Miután áthaladt Kubán, Haitin, és Jamaikán, poszt-trópusi ciklonként érkezett az USA-ba, 2012 októberében. Négy méteres vízzel árasztotta el Manhattant-t, miközben Queens, és Staten Island egyes részeit kis híján teljesen megsemmisítette. 

worst-hurricanes-7.jpg

Union Beach, New Jersey.

117 emberéletet követelt az USA-ban, 68 további Jamaikában, és Kanadában, 650 000 épületben tett jelentős kárt. A becsült kár 65 milliárd dollár.

8. Camille

1900 óta ez volt az öt olyan hurrikán egyike, mely elérte az ötös kategóriát, nem mellesleg a most pusztító Dorian szintén ebbe a kategóriába esik. 1969 augusztusában jelent meg a Kajmán szigeteknél, Kubába még "csak" hármas kategóriájuként érkezett, majd Mississipi felé haladt. Virginiába már trópusi viharrá szelídülve érkezett meg, de így is 256 áldozatot, és 1,4 milliárd dollárnyi kárt hagyott maga után.

worst-hurricanes-4.jpg

A Watson család az otthonuk maradványai között.

Ez a hurrikán hívta életre a hurrikánok besorolási rendszerét, egyes kategória, aminek 119-153 km/h sebességű a szele, míg a legmagasabb, ötös kategóriába azok tartoznak, amiknek több mint 251 km/h a szélereje. A rendszer célja az, hogy az érintett területeken élők közelebbi képest kaphassanak arról, hogy mire számíthatnak.

7. Gilbert

A szélerősség mellett fontos kérdés a méret is, ez volt a valaha vizsgált legnagyobb hurrikán, 926 km-es átmérőjével abszolút rekorder. Afrika nyugati partjainál született, ugyanúgy, ahogy a legtöbb "rekorder" hurrikán. 1988 szeptemberében vált 5-ös kategóriájú hurrikánná, Jamaika egészét szó szerint beborítva, az ország 80%-ában jeletős károkat okozva.

worst-hurricanes-5.jpg

Jamaikai pusztítása során.

Ezt követően a Kajmán Szigeteken, és Mexikóban csapott le, míg végül az USA területére érkezve tucatnyi tornádóvá alakult. Egy kubai teherhajót egész egyszerűen "beledobott" egy rákászhajóba, huszonnyolc ember halálát okozva ezzel. Összesen mintegy 318 ember vesztette életét, a kár 5,5 milliárd dollár volt.

6. Florida Key hurrikán a munka ünnepén

1935-ben csapott le, ez a legerősebb hurrikán eddig, ami az USA területén valaha tombolt. 320 km/h-ás szélerősséggel érkezett, 400 embert ölt meg, az áldozatok jelentős része első világháborús veterán volt, akik egy utat építettek Key West, és Key Largo között.

worst-hurricanes-6a.jpg

Mentési munkálatok Florida Keys-ben

Azért kapta ezt a nevet, mert csak 1953-ban vezették be a hurrikánok névadását, a vihar mozgásának előrejelző rendszere akkor még nem létezett, ezzel csak tovább növelve a károkat. Ráadásul sokan vártak egy vonatra, amivel elmenekülhettek volna, azonban ezt felborította a hurrikán, mielőtt megérkezhetett volna.

5. Katrina

A Katrina kapcsán sokan emberokozta katasztrófáról beszélnek mind a mai napig, utalva ezzel a New Oreans-ban, és az Öböl partján tapasztalt infrastrutúrális problémákra. 2005 augusztus 26-én még úgy tűnt, hogy egy erejét vesztű viharról van szó, ám az Öböl fölötti meleg levegőnek köszönhetően hamar ötös erősségűvé erősödött. 

worst-hurricanes-8.jpg

Véletlenszerű tutajon megmenekült kutya New Orleans-ban

Augusztus 28-án jelent meg New Orleans-ben a kötelező kitelepítési rendelet, a hurrikán végül a város 80%-át elöntötte vízzel. A halálesetek negyven százaléka fulladás miatt lépett fel. Komoly társadalmi vitákat, és botrányokat okozott a lassú reakció, illetve az, hogy sokak szeirnt szándékosan cserbenhagyták a szegény, és a feketék lakta részeit a városnak. 1881 ember halt meg, és 16 milliárd dollárnyi kár keletkezett, továbbá 400 000 embernek kellett új helyre költöznie.

4. Maria

A 2017-es szezon második ötös erősségű hurrikánja, alig két héttel érkezett a szintén brutális pusztítást végző Irma után, sok helyütt áthaladva ugyanazokon a területeken, ezzel a lakosság minden reményét elvéve. Dominika egyik kis szigetére érkezett meg először, majd Guadalupe, később a Virgin szigetek felé haladt tovább. 2017 szeptember 20-án érkezett meg Puerto Rico-ba, 240 km/h erősségű széllel, hatalmas pusztítás okozva.

worst-hurricanes-12.jpg

Üzemanyagra várakozók Puerto Rico-ban.

146 áldozatról számoltak be először a hatóságok, ám az érintett országok lakosságának egyöntetű felháborodásának hatására, közel egy évvel később 2975-re emelték a hivatalos számot, ehhez szükség volt a George Washington University független vizsgálatára is. Dominikán 1,6 milliárd dolláros kárt okozott, Puerto Ricoban viszont egészen döbbenetes, 90 milliárd dollárnyi kárt okozott, a Katrina, és a Harvey után a harmadik legpusztítóbb hurrikánként. Egy ponton a sziget 90%-án nem volt áram, még mind a mai napig számos lakos él az USA más részein. 

 3. Az 1900-as Galveston hurrikán

Főként Texas államban okozott pusztítást, a becslések szerint 6-12 000 áldozatot szedve. 1900 szeptemberében csapott le, ezt tartják az USA történetében legtöbb áldozatot követelő hurrikánjáak. Galveston városának csupán négy napja volt felkészülni, hat méteres áradásokkal, és villámáradásokkal érkezett a pusztítás, nem sokkal később Kansasban, és Oklahomában is lecsapott.

worst-hurricanes-9a.jpg

Egy megsérült, ám össze nem omlott otthon Galvestonban.

3600 otthon semmisólt meg Galveston-ban, később a város óriási erőfeszítéseket tett egy hasonló katasztrófa elkerülésére, még az egész város szintjét is megemelték mintegy öt méterrel. A károkat korabeli árfolyamon 30 millió dollárra becsülték.

2. Mitch

worst-hurricanes-10.jpg

Helyiek dolgoznak a helyreállításon egy hondurasi utcán.

Honduras szerencsétlenségére ez a hurrikán egy időre megállt a szigetország felett, két napon át óránként 10 centiméternyi esőt hozva magával. Ez számos áldozatot követelő áradásokhoz, és sárlavinákhoz vezetett, 1998 októberében 11 000 ember vesztette életét. Honduras, és Nicaragua szinte teljes területén tönkretette a mezőgazdasgi termelést, és az általános infrastruktúrát.

1. Az 1780-as nagy hurrikán

worst-hurricanes-11.jpg

Erőd Martinique szigetén, a kevés épület egyike, mely túlélte a pusztítást

A becslések szerint 22 000 embert ölt meg, amikor áthaladt a Karib-térségen, sokan közülük éppen a függetlenségi háborút vívták. Nincsenek pontos információk a hurrikán erejéről, vagy sebességéről, az viszont biztos, hogy számos sziegeten haladt keresztül, érintett volt többek közötött Martinique, Barbados, Szent Lúcia. A beszámolók szerint a szél egész egyszerűen lehúzta a teljes levélzetet a fákról, ez alapján a becslések szerint 320 km/h-ás szélereje lehetett. Ezt tartjuk a történelem legpusztítóbb hurrikánjának.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkurir.blog.hu/api/trackback/id/tr315036408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása