Meghalt Robert Mugabe
2019. szeptember 06. írta: Györfi András szerk

Meghalt Robert Mugabe

800_3.jpeg

Szingapúrban, 95 éves korában elhunyt Robert Mugabe, Zimbabwe korábbi elnöke. 1980-ban függetlenedett hazája a fehér kisebbség vezetése alól, ekkor vette át a hatalmat Mugabe, akinek vezetését gazdasági káosz, és az emberi jogok rendszeres megsértése jellemezte.

Az első poszt-koloniális miniszterelnökként eleinte óriási népszerűségnek övendett, ám többek között a fehér farmerek tulajdonában álló földek erőszakos kisajátitása, és számos egyéb jogsértés, illetve az afrikai ország gazdasági nehézségei miatt hamar vesztett táborából.

A "felszabadulás ikonjaként" emlékezett rá utódja, Emmerson Mnangagwa ma reggeli tweetjében. 2017-ben kényszerült távozásra a hadsereg, saját pártja, és a széles tömegek nyomására, bár utódjának sem sikerült túl sokat megvalósitani a gazdaságélénkitési terveiből.

Korai, és az évek során időnként vissza-visszatérő népszerűségét éles nyugat-ellenességének köszönhette, populista nyilatkozatai szerint az afrikaiaknak saját maguknak kell irányitaniuk rendelkezésükre álló eszközeiket. Bár Afrika-szerte az "erősember" kultusz helyett inkább már a demokrácia felé nyitnak az egyes országok, Zimbabwe szomszédai kritika nélkül tekintettek a diktátorra.

A végsőkig kitartott hatalma mellett, bár idős kora már egyértelműen megviselte, elesett, amikor hazájába érkezve leszállt egy repülőről, elaludt egy sajtótájékoztatón japánban, rossz beszédet kezdett el olvasni egy eseményen. Terve szerint feleségének adta volna át a hatalmat, ám ez azonban nem sikerült. 

Az akarod, hogy kiüsselek, hogy észrevedd: még mindig itt vagyok?

Ezzel a nem túl udvarias kérdéssel reagált egy riporter azon kérdésére, miszerint idős kora nem hat-e elnökségére. Nem ez volt az első alkalom, hogy meglehetős agresszióról tett tanúbizonyságot, az egyik kampánybeszéde során az öklére mutogatott, majd hozzátette, hogy "ezzel el tudlak nyomni", utalva ezzel politikai- és egyéb ellenfeleire.

Marhapásztorként töltötte fiatal éveit, emlékei szerint sokat bokszolt, és focizott a környezetében lévő fiatalokkal. 2017-es lemondása óta kezelték a szingapúri kórházban, ahol ma reggel meghalt. Jelen cikk szerzőjének is "emlék" Mugabe, ugyanis pontosan azon a napon született, amikor Kádár Jánost meglátogatva Budapestre érkezett az afrikai diktátor, 1983 május 20-án.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkurir.blog.hu/api/trackback/id/tr6515046454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása