Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Meglehet Kleopátra parfümje
2019. szeptember 04. írta: Györfi András szerk

Meglehet Kleopátra parfümje

intro-1520460444.jpg

A legenda szerint Kleopátra illata annyira jellegzetes - és csábító - volt, hogy kilométerekről érezhették azok a szerencsések, akik találkozhattak az uralkodónővel. Több évszázadnyi kutatás, rengeteg festmény, szobor, és egyéb leletnek köszönhetően sokat tudunk arról, hogy hogyan nézett ki Kleopátra, milyen ruhákat viselt, most viszont arról is többet tudhatunk, hogy milyen illata volt.

Kutatók állítják, hogy több évnyi munka eredményeképp sikerült újra megalkotniuk azt a parfümöt, amit Kleopátra használhatott, Robert Littman, és Jay Silverstein kifejezetten az ókor illataira specializálódott. Az egyiptomi Tell Timai körüli ásatásokkal kezdődött Kleopátra parfümjének története, 4500 éves leletek voltak a kutatók segítségére.

Az itt talált amfórákban fedezték fel azokat az anyagokat, amiket parfümök, többek között Kleopátra parfümjéhez is használhattak. Ennyi idő után az egykori parfümök illatát természetesen már nem lehet érezni, azonban laborvizsgálatokkal azonosíthatóak az egykor használt anyagok.

Kiegészítve a korabeli leírásokban talált információkkal könnyen lehet, hogy sikerült előállítani azt a parfümöt, amit Kleopátra használt.

A következő alapanyagokat osztották meg a kutatók a nyilvánossággal:

Állítólag sokkal ragadósabb, és "vastagabb" volt a végeredmény, mint amilyenek a mai parfümök, ám sokkal tovább is lehetett érezni az illatát. Littman szerint ez volt az ókor "Chanel No. 5" megfelelője. Shakespeare is írt Kleopátra illatáról, állítólag a hajóira is locsoltatott belőle, Marco Polo is jó messziről érezte az illatát, sőt, még a "szelek is szerelembe estek".

Az mindenesetre biztos, hogy Washingtonban, az Egyiptom hercegnői című kiállítás keretében az elkészült parfüm is látható, pontosabban szagolható lesz. Nem biztos azonban, hogy ez az, amit Kleopátra valóban használt, ám a fellelt amfórák közelében a leírások szerint parfüm műhelyt üzemeltetett, az elkészítés nehézsége alapján is valószínű, hogy ő használthatta a végeredményt.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkurir.blog.hu/api/trackback/id/tr9515040234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása