Adathalász és a tenger
2018. február 24. írta: Átlag Edit

Adathalász és a tenger

eat-3175540_960_720.jpg

Szögezzük le, hogy ki kicsoda. Általában nem te vagy az adathalász, hanem a tenger-nyi áldozat.

Mi is ez?

Ami ma a legtöbbet ér, az az információ. Gyakorlatilag bármiről. Na, de az az infó, amit nem áll szándékodban megosztani, másoknak az az igazán érdekes és értékes, neked és az adathalásznak is. Jelszavak, PIN, PUK kódok. Ugye bankkártyád PIN kódja nem a pénztárcádban van, rögtön a kártya mellett? Ugye nem az az internetbank jelszavad, hogy 1,2,3,4,5,6? Mert, ha igen, akkor te vagy a tökéletes áldozat.

A gépeden, amin dolgozol, ugye nincs internet hozzáférés? Vagy mégis van? Tudod, hogy ezzel is kiszolgáltatod magad, a munkád, és azokat az adatokat, amivel dolgozol? Lehet, hogy most azt gondolod, ugyan már, pár összefüggés nélküli adathalmaz, úgysem tudnának vele mit kezdeni. Vagy, ugyan kit érdekelne, hogy mit írok abban a pár ímélben, majd pont azt olvasgatják! -mondod és megváltoztatod az email fiókod jelszavát a születési évedre. Az már azért mégis csak nehezebb megszerezni. Ne hidd!

Az emberi jóhiszeműség határtalan. Főleg, ha kérik, hogy segíts, akkor megteszed. Válaszolsz a segítségkérő elektronikus levélre. Megcsinálsz a facebookon olyan teszteket, hogy mi voltál előző életedben, meg hogyan néznél ki ellenkező neműként. És közben az összes személyes adatodat a rendelkezésükre bocsájtod. Amit ki tudja mire használnak majd.

Ha szerencsés vagy, akkor csak a fotódat, egy vibrátor reklámozó oldalon vagy egy potencianövelőn használják fel. Vagy te leszel az, vagyis a rólad készült kép, amit elloptak, aki kimondottan jó véleménnyel lesz valami csodaszerről, ami nagy átverés, aranyáron.

Gondolj bele! A mai világban, ha egy állásra jelentkezel, akkor az első, amit a jövendőbeli munkáltatód megnéz, az az online jelenléted. És az csak a történet egyik része, amit te magad osztasz meg, a másik, és ez a rosszabbik, ha nem is tudsz róla, hogy mik vannak rólad a neten. Mert ellopták a fotód, az adataid, és hülyeségre használták.

Az mennyire van meg neked, hogy a netre, ami egyszer felkerült, az gyakorlatilag az örökkévalóságig ott marad? És az, hogy ez olyan is lehet, mint a nyilvános megszégyenítés? A sok lopott és részben igaz baromság miatt, a te jó híred a tét.

Igen, sajnos, részben igaz. Vagy a fotód, vagy a neved, vagy más adatod, de a szöveg, már kamu. Azt csinálnak vele, amit nem szégyellenek, sőt

A legtöbbet azért, hogy ezek ne történjenek meg veled, te magad tehetsz:

Ha a bankod jelszó, bankkártya vagy bármilyen személyes adatod megerősítését kéri emailben, ne tedd! Ilyet így, sohasem kérnek! Csak rápillantasz az email címre, amiről érkezett, és már gyanús is lehet, akkor is, ha olyan színeket, betűtípust használ, mint a bankod.

Ha a telefonos szolgáltatódtól érkezik email, hogy fizess, mert még tartozol, szintén gyanús. Lehet, hogy már nem is az a szolgáltatód, vagy nem is tartozol. Az a biztos, ha nem kattintasz a befizetés gombra, hanem csak törlöd.

Ne vegyél részt olyan online játékokban, ahol a már meglévő facebook profiloddal kell regisztrálni, mert ekkor az összes adatod átadod az adathalásznak, cserébe azért, hogy megtudd, te egy csoda vagy. Kicsit naiv csoda, akinek ez a döntése sokba fog kerülni.

Vedd a fáradtságot és találj ki több tagból, betűből, számokból álló, jelekkel nehezített jelszavakat, hogy igazán feladd a leckét annak, aki fel akarja törni a fiókod.

A PIN kódokat pedig ne tartsd a noteszedben vagy a pénztárcádban! Légy kreatív, nehezítsd meg a dolgát, annak, aki a PIN-edre vágyik!

Van egy örökzöld szólás, hogy a pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve. Hát, igen. Az adathalász hálójába is legkönnyebben a naiv, hiszékeny, nem kellően körültekintő emberek adatai akadnak bele.

Gyanakodj! Mindig gyanakodj!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkurir.blog.hu/api/trackback/id/tr10013693360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása