Az igazi Nicky Santoro
2019. augusztus 29. írta: Györfi András szerk

Az igazi Nicky Santoro

nicky_santoro_casino_uj_kurir.png

Aki egy kicsit is szereti a filmeket, az bizonyára látta Martin Scorsese mesterművét, a Kaszinót. Aki látta a Kaszinót, annak egy életre az emlékezetébe vésődött a Joe Pesci zseniális alakításával megformált Nicholas Santoro, a magyar szinkronban csak kiskrapek-ként emlegetett, gátlástalanságáról, és brutalitásáról elhíresült gengszter.

Azt is sokan tudják, hogy a film számos karaktere, sőt maga az alaptörténet is a valóságon alapul. Nem kivétel ezalól Joe Pesci szerepe sem, Tony Spilotro néven valóban létezett egy gengszter, ám a való életben még annál is kegyetlenebb, és elvetemültebb volt, mint ahogy azt az Oscar nyertes film bemutatta.

22 éves korára már 13 alkalommal volt letartóztatva.

Spilotro különös brutalitása nem csupán a 60-as, és 70-es évek legrettegetteb bűnözőjévé tette, de végül saját sorsát is megpecsételte. Jóllehet a Las Vegas-i, egy kaszinó megcsapolása kapcsán végzett védelmi "munkájával" lett igazán ismert, ám ő is úgy kezdte bűnözői karrierjét, mint a legtöbb amerikai gengszter: egy chicagoi szervezet alacsony beosztású katonájaként.

anthony-spilotro-fbi-mugshotjpg.jpg

1938 május 19-én született Wind City-ben, egy hatgyermekes olasz család negyedik tagjaként. Apja, Patsy egy gengszterek által gyakran látogatott olasz éttermet vezetett, az öt fiúból négy lett bűnöző, csupán egy vett részt felsőoktatásban, belőle orvos lett.

Mielőtt kibukott az iskolából diáktársai terrorizálásáról volt ismert, a "hangya" becenevet kapta, utalva ezzel alacsony termetére, csupán 157 cm magas volt. 16 évesen, lopásért tartóztatták le először, más gengszterek visszaemlékezései szerint "beteges" volt, például azzal szerette megalázni a környezetében lévőket, hogy betérve egy bárba egész egyszerűen a feleségük elé vizelt.

Sam "vad kutya" DeStefano vette a szárnyai alá, és segítette bűnözői karrierjének következő állomására, két kisstílű gengszer megölése volt a feladat, ez inspirálta a film híres jelenetét, amiben Santoro egy satuba fogja az áldozat fejét. A szörnyű igazság az, hogy ez valóban megtörtént, sőt, miután jégvágókat szúrtak a heréibe, még addig szorították a satut, míg ki nem fordult a helyéről az egyik szeme.

anthony-spilotro-with-his-wife.jpg

A következő áldozata egy ingatlanügynök volt, aki DeStefano-val került konfliktusba, kalapáccsal verte szét a nemi szervét, majd jégvágóval esett neki, végül fejbe lőtte. Ekkora már a maffiában is híre ment szokatlan brutalitása miatt, de ez sem akadályozta meg, hogy egyre feljebb, és feljebb emelkedjen a szervezetben.

Las Vegasban Frank Rosenthal, a maffia által kijelölt "szerencsejáték szakértő" védelme volt a feladata, ő adta az inspirációt Robert De Niro karakteréhez, a filmben Sam Rothstein néven jelent meg, elsődleges szerepe az volt, hogy legálisnak tüntesse fel a helyi üzleteket.

Spilotro emellett azért is felelt, hogy "karban tartsa" a szervezet helyi erőit, ha valaki elkezdett saját zsebre dolgozni, akkor bevetette a jól ismert jégvágót, és brutalitását. A film azt is hitelesen mutatja be, hogy Spilotro egy idő után féltkénnyé vált Rosenthal-ra, nem tetszett neki az a rengeteg tisztelet, és figyelem amit a kaszinóvezér kapott.

Ezért saját "vállalkozásba" kezdett, szintén hiteles a filmben, ahogy saját erőt szervez maga köré, és betörésekbe kezd a városban. Még a "Gold Rush" névre keresztelt ékszerbolt is valós, valóban nyitott egy üzletet ezzel a névvel, itt a beszédes nevű "falfúrók" csapatával megszerzett értékeket árulta.

1974-re már a média is sokat foglalkozott a Las-Vegas-ban elharapódzó bűnözőssél, aminek nagy részéért Spilotro volt felelős. 

Sharon Stone karaktere, Ginger is valós, sőt, az is igaz, hogy Santoro, azaz Spilotro viszonyt kezdett a csinos nővel, aki valóban rengeteg pénzt játszott el a kaszinóban, ez a románc komoly konfliktust jelentett a kaszinóigazgató, és a hiretelen haragú, brutális gengszter között. 

Geri McGee, azaz Ginger kábítószerek segítségével követett el öngyilkosságot, nem sokkal később, 1982-ben Spilotro egy autóba rejtett pokolgéppel próbálta meg megölni Rosenthal-t.

A McGee-vel folytatott viszonya, és általában az, hogy feltűnő életével Spilotro megszegte a maffia fontos szabályát, miszerint az "árnyékban" kell maradnia a szervezet tagjainak egyre több konfliktushoz vezetett a felsőbb vezetéssel, ráadásul nem is végezte igazán jól a munkáját. Ráadásul Spilotro három különböző, komoly pernek nézett elébe, ezzel szintén jelentősen sértve a maffia érdekeit. 

Mindezek miatt 1986-ban Spilotro-t, és öccsét agyonverték egy kukoricaföldön, bár ellentétben a film állításával, nem temették el élve. 2007-ben három embert vádoltak meg a gyilkossággal. Pont olyan brutális véget ért, mint amilyen brutális életet élt.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkurir.blog.hu/api/trackback/id/tr7715028890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása