Angliában tizedére csökkent a nejlonzacskó használat
2019. augusztus 28. írta: Györfi András szerk

Angliában tizedére csökkent a nejlonzacskó használat

shopping-874974_1280.jpg

Tíz éve még évi akár 140 nejlonzacskót is használhatott egy angol, mostanra ez évi tízre esett vissza. Hogy hogyan? Úgy, hogy akkor még ingyen volt, azóta pedig már fizetni kell érte. Hogy mik vannak! 2015-ben vezették be az öt penny árat zacskónént, úgy tűnik ez meg is tette a maga hatását.

Emellett a Tesco, a Marks and Spencer, és még néhány nagy kereskedelmi lánc nejlonzacskó eladása 549 millióra esett vissza 2018-19-ben a korábbi évekre jellemző egymilliárdnyi eladásáról. Theresa Villiers környezetvédelmi miniszter szerint ez "erős bizonyítéka" annak, hogy az angol nem egy "eldobható társadalom". Angolul persze nem kétértelmű a mondat, mégis vicces volt a nyers fordítás.

A már említett, 2015-ben bevezetett nejlonzacskó ár hozott visszaesést a használatban, azonban az elmúlt egy év újabb, jelentős csökkenést eredményezett, szakemberek szerint azért, mert idén került először igazán a mainstream fókuszába a műanyagszennyezés problémája.

A négy éve bevezetett öt penny ár azért nem mindenkire vonatkozik, csak a 250-nél nagyobb alkalmazottszámmal rendelkező cégekre. Nem így Észak-Írországban, Wales-ben, és Skóciában, ahol mérettől függetlenül minden kereskedő köteles elkérni ezt az árat egy-egy zacskóért.

Angliában ráadásul "elvárás" a kereskedelmi láncokkal szemben, hogy jótékony célra fordítsák ezt a bevételt, 2016 óta mintegy 165 millió fontnyi adomány gyűlt ebből össze, ez közel hatvan milliárd forint. 

Tavaly decemberben jelent meg először az előterjesztés, miszerint 10 penny-re kellene emelni a zacskók árát. Világszerte évi 300 millió tonna műanyag hulladék keletkezik, ebből a becslések szerint 8 millió köt ki a tengerekben, 100 000 állat halálát okozva. A szárazföldi állatok is veszélyben vannak, hiszen az apró műanyagdarabokat könnyen összekeverhetik a természetes táplálékaikkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkurir.blog.hu/api/trackback/id/tr9215028636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása