25 éve ma: Törőcsik Mari közalkalmazotti elmarasztalása
2019. augusztus 28. írta: Györfi András szerk

25 éve ma: Törőcsik Mari közalkalmazotti elmarasztalása

f_ev19600730004.jpg

Múltidéző rovatunk keretében ma egészen 1994 augusztus 28-ig repülünk vissza az időben:

Az MTI értesülése szerint ellenőrzési feladatainak elmulasztása miatt a legenyhébb közalkalmazotti elmarasztalásban, megrovásban részesítette a Művész Színház igazgatóját a közalkalmazotti fegyelmi tanács. Mint ismeretes, Székely Gábor főpolgármester-helyettes utasítására nemrég célvizsgálatot végzett a Főpolgármesteri Hivatal a színházban, ugyanis már májusig az éves keretük 83 százalékát (100,8 millió) elköltötték.

Ezzel egyidejűleg rendszeresen jogtalanul többletpénzt emeltek le bérkifizetésekre, dologi kiadásokra és eszközbeszerzésekre a Főpolgármesteri Hivatal számlájáról. Az intézmény az OTP-nél vezetett számlájáról minden pénzt azonnal kivett és házipénztárán keresztül bonyolította gazdálkodását, sokmilliós pénzforgalmát. Az időarányosnál nagyobb pénzfelhasználást a színház vezetői a Művész Színház szakmai koncepciójával indokolták.

Számításaik szerint minimum 150 millió forintos éves költségvetésből, 105 millió forintos támogatásból tudnák megvalósítani céljaikat. A revizorok, akik szabálytalan könyvelési megoldásokat is észleltek, azt is tapasztalták, hogy a színház több mint 10 millió forintos hátralékkal kezdte az idei évet, s a többi színházhoz hasonlóan átlagosan 5 millió forintot költött egyes bemutatóira.

A kiadások legnagyobb hányadát a betéti társaság keretében foglalkoztatott művészek és egyéb dolgozók díjazására fordították. Ebben a formában 23 színész és vezető az 1993/94-es évadban összesen 36,6 milliót, idén májusig 25,9 milliót, júniusban pedig további 20,4 millió forintot vehetett fel. Az 1994/95-ös évadra megkötött színészi szerződésekben a színházi átlagnak a duplájára nőtt a felléptidíjak összege. Az ellenjegyzés nélküli szerződéseket a
művészeti igazgató írta alá.

Szokatlan, újszerű a vezetők díjazása is. A közalkalmazotti bértábla szerint lehetséges 1,2 millióval szemben az igazgató például 3 millió forintos éves jövedelemmel rendelkezik. A többletkifizetéshez hiányzik azonban a munkáltató (főváros) hozzájárulása. A színház pénzügyi egyensúlyi zavarának oka volt az is, hogy május végéig a tervezett jegybevételnek csak 35 százaléka folyt be a kasszába, s a remélt szponzori támogatások is elmaradtak.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkurir.blog.hu/api/trackback/id/tr9515028392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása