Pingvinszörny élt Új-Zéland vizeiben
2019. augusztus 14. írta: Györfi András szerk

Pingvinszörny élt Új-Zéland vizeiben

1000.jpeg

Fontos bejelentést tettek néhány napja Új-Zéland kutatói: emberméretű pingvin csontjait fedezték fel. A mai pingvinekhez képest óriási állat hatvan millió évvel ezelőtt élt, 1,6 méter magas, és 80 kg is lehetett. A feltételezések szerint már a dinoszauruszok kihalása után jelent meg, az Alcheringa című tudományos szaklapban került publikálásra a felfedezés.

Paul Scofield, a szaklap munkatársa szerint azért is fontos a mostani lelet, mert hasonló egy 2000-ban, az Antarktiszon talált óriáspingvinhez, így újabb bizonyítást nyert, hogy Új-Zéland kapcsolatban lehetett a kontinenssel. Úgy tűnik, hogy a szárazföldi ragadozók, és a hatamas halak kihalása után lehetőséget kaptak a pingvinek, hogy jelentős méretnövekedésen menjenek keresztül.

1000_1.jpeg

Mai (jobb), és egykori pingvin csontjai.

Nagyjából 30 millió évig tarthatott a "pingvinszörnyek" időszaka, akkorra ugyanis elkezdtek megjelenni a nagyméretű vízi emlősök. A Crosvallia waiparensis tudományos nevet kapott pingvinnek bő harminc centiméterel voltak magasabbak, és nagyjából kétszer akkora súlyt nyomtak, mint a ma élő legnagyobb pingvinfaj, a Császárpingvin.

1000_2.jpeg

Mai (felül), és egykori pingvin csontjai.

A lábcsontok elemzése alapján arra jutottak a kutatók, hogy az egykori állatok életében nagyobb szerepe lehetett az úszásnak, mint a mai leszármazottaik esetében. Új-Zéland egykor számos különleges állatnak adott otthont, itt élt a világ legnagyobb papagája, hatalmas sasok, és egy "moa" néven ismert, emu szerű óriásmadár.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkurir.blog.hu/api/trackback/id/tr7915009448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása