Charles Manson, bukott zenészből gyilkos szekta vezére
2019. augusztus 11. írta: Györfi András szerk

Charles Manson, bukott zenészből gyilkos szekta vezére

skynews-charles-manson-manson_4161261.jpg

Néhány nap múlva a hazai mozik is elkezdik vetíteni Tarantino legújabb filmjét, mely állítólag a híres-hírhedt sorozatgyilkossal, Charles Mansonnal is foglalkozik. Ennnek apropóján utánajártunk annak, hogy ki is volt Manson, pontosan miket követett el, és hogyan vált az USA, és a nyugati világ egyik popkulturális ikonjává. Először lássuk a gyors összefoglalót az életéről, majd a mögöttes okok lehetséges magyarázatait.

Élelút

1934 november 12-én született Ohio állam Cincinnati városában, 2017 november 19-én hunyt el egy fogvatartási intézményben. Gyermekkorának az egyik első, bizonyára meghatározó élménye az volt, amikor édesanyja eladta egy korsó sörért egy nőnek, aki gyereket akart, nem sokkal később a nagybátyja szerezte vissza a nőtől.

Édesanyja, aki 16 éves korában adott életet Manson-nak arra sem volt hajlandó, hogy nevet adjon fiának.

A Manson nevet mostohaapjától vette fel, teljes neve: Charles Milles Maddox. Már egészen fiatalon a hatóságok látókörébe került, a szakemberek szerint manipulatív, kontrolláló személyiség, aki skizofréniában, és téveszmés paranoiában szenved.

young-charles-manson.jpg

Manson 1947-ben.

Már 1947-ben, csupán 12 évesen letartóztatták lopásért, ekkor került először javítóintézetbe. A következő húsz évben ki-be járkált különböző intézetekből-, és börtönökből. 1967 márciusában, aktuális büntetése után szabadulva megjegyzi, hogy:

Nem tudok kimenni oda, nem tudok majd alkalmazkodni ennyi év bezártság után, itt szabad volt az elmém.

Nem sokkal későőb megismerkedik Gary Hinman zenetanárral, aki bemutatja a híres Beach Boys együttes egyik tagjának, Dennis Wilson-nak. Rajta keresztül ismeri meg Terry Melcher zenei producernek, aki miután először érdeklődést mutatott Manson zenéje iránt, végül úgy döntött, hogy nem kíván vele dolgozni.

Mindeközben Manson elkezd követőket gyűjteni maga köré, akikkel együtt a Chatsworth melletti Spahn Ranch-re költözik. Fontos részlet, hogy Melcher később kiköltözött otthonából, és kiadta Roman Polanski filmrendezőnek, és feleségének. 

1969 júliusában Hinman-t megöli Manson egyik követője, két másik pedig elkíséri, a gyilkosság Manson parancsára történik. Ugyanezen év augusztus nyolcadikán Roman Polanski otthonában követ el brutális gyilkosságokat a "Manson Család", vagyis Manson követői.

Az öt áldozat között van Polanski nyolc hónapos terhes felesége, Wojciech Frykowski író, Abigail Folger, egy kávécég örököse, Jay Sebring fodrász. A gyilkosságok teljes értelmetlenségét jól érzékelteti, hogy az ötödik áldozat, Steven Parent egész egyszerűen a kertész egyik barátja volt.

polanski-at-tate-crime-scene-1.jpg

Roman Polanski terhes felesége meggyilkolásának helyszínén, a lábtörlő körül még látszanak a vérfoltok, illetve az ajtón még olvasható a vérrel felírt "PIG", azaz disznó szó.

Augusztus kilencedikén, az előző napi gyilkosságok "igénytelenségén" felháborodva Manson néhány követőjével tart egy "vadászatra", hatodmagával hosszas keresgélés után kiválasztják egy szupermarket mendzserét, és a feleségét. Brutálisan gyilkolják meg mindkettőjüket.

Októberben tartóztatják le Manson-t, és követőit, autólopás gyanújával.

Novemberben a Manson Család egyik tagja, akit Hinman meggyilkolásával már meggyanúsítottak azt mondja az egyik zárkatársának, hogy olyasmit akartak elkövetni, ami "felrázza" a világot, és ezáltal figyelmet kapnak. Szintén novemberben egy motorosbanda egyik tagja azt mondja a rendőröknek, hogy a Polanski házában elkövetett gyilkosságok előtt néhány nappal Manson beszélt neki a terveiről.

December elején különböző vallomások alapján végül megvádolják Mansot-t, és követőit a gyilkosságokkal, 1970 júniusában megkezdődik a tárgyalás. 1971 március 29-én Manson-t, és három követőjét halálra ítélik. Ugyanebben az évben még egy követője kapja meg a legsúlyosabb büntetést, hét ember megöléséért. 1972-ben azonban Kalifornia államban eltörlik a halálbüntetést, így mindegyikük ítéletét életfogytig tartó szabadságvesztésre módosítják.

Most nagyot ugrunk az időben, egészen 2012-ig.

Az év áprilisában tizenkettedik alkalommal utasítják el Manson szabadonengedési kérelmét, a hatóságok szerint 108 alkalommal követett el rendbontást fogvatartása alatt, illetve semmilyen megbánást nem tanúsított a gyilkosságok miatt.

A következő meghallgatása 2027-ben, 92 éves korában lett volna, azonban 2017 november 19-én, kórházbaszállítását követően, 83 évesen, természetes okokból elhunyt. Életének utolsó említésre méltó mozzanata az, hogy 2014-ben állítólag feleségül vette az egyik rajongóját, egy 25 éves nőt, az erről szóló híradások azonban ellentmondóak, többször maga Manson is tagadta, hogy házasodni készülne.

A lehetséges magyarázat

A szakemberek semmilyen rendellenességet, pszichés zavart nem tudtak megállapítani Manson-nál - ellentmondásban azokkal, akik korábban skizofréniával, és paranoid téveszmékkel diagnosztizálták - , az viszont egészen biztos, hogy rendkívüli érzéke volt ahhoz, hogy különleges "aurát", ha úgy tetszik hangulatot teremtsen maga körül, könnyen gyűjtött maga köré embereket.

manson-family-at-spahn-ranch.jpg

A Manson család néhány tagja.

Az is biztos, hogy noha nem minden szakembernek sikerült pszichés problémákkal diagnosztizálni, egész életét egészen kisgyermek kora óta a feszültség, a konfliktus, és a frusztráció jellemezte. A társadalom ellökte magától, a szociális ellátórendszer levegőnek nézte. A lázadás, és a hatóságokkal szembeni ellenérzés határozta meg az életét.

Ha valamihez, akkor az emberek érzelmi irányításához mesterien értett.

Ez táplálta az egóját, egyben lehetőséget teremtett arra, hogy "családot" formáljon, és tettlegessé tegye a társadalommal szemben érzett gyűlöletét. Ennek ellenére nagy kérdés, hogy miért voltak, - és vannak - olyanok, akik tiszteltettel, sőt, csodálattal viszonyulnak Manson-hoz.

Az egyik követője Ford elnök ellen kísérelt meg merényletet, 1971-en, már letartóztatása után követőinek egy másik csoportja 140 lőfegyvert lopott el, egy repülőgép ellen készültek merényletre.

A pszichológusok szerint a különösen alacsony önbecsülésű emebreknek szükségük van arra, hogy egy erősnek, hatalmasnak - gondolt - ember közelében legyenek, csodálhassák, és követhessék. Ahogy Manson esetében láthattuk, ez odáig fajulhat, hogy utasítására gyilkosságokat is képesek elkövetni.

Manson legelső interjúja.

Az mindenesetre biztos, hogy valódi popkulturális ikonná vált a gyilkosságok óta eltelt évtizedekben, olyannyira, hogy Marilyn Manson rockénekes róla, illetve Marilyn Monroe-ról nevezte el önmagát, indoklása szerint azért, mert ez a két személyiség volt a legmeghatározóbb a huszadik század Amerikájában.

Tucatnyi sikerkönyv készült az életéről, dokumentum-, és játékfilmek jelentek meg róla, és a gyilkosságokról. Rajzfilmekben, sorozatokban is szerepelt a karaktere, az USA-ban, és a világ nagy részén alig van valaki, aki ne hallotta volna a nevét. 

Említettük, hogy egyes szakemberek semmilyen pszichés elváltozást sem állapítottak meg nála, az életrajza mélyebb elemzése azonban magyarázatot adhat az emberekkel, és a világgal szemben érzett gyűlöletére. Édesanyjához több ízben is megpróbált visszaszökni egy-egy lopás, vagy betörés után kapott javítóintézeti büntetéséből, ő azonban segítségnyújtás helyett visszavitte az adott intézetbe.

Az egyik, különösen kegyetlen körülményekkel megátkozott helyen, ahol fogvatartották még gyerekkorában több fiú megerőszakolta, rajtuk néhány nappal később bosszút állt, álmukban támadt rájuk egy vasdarabbal, mindketten túlélték a verést.

Érdekes mozzanat az életében, hogy 19 évesen kapott egy lehetőséget a világtól, hogy normális életet éljen, megismerekedett egy bányász lányával, nem sokkal később össze is házasodtak. Gondnokként dolgozott, azonban nem boldogultak a pénzből, amit keresett, így ismét a jól bevált módszereihez fordult: lopások, betörések.

A következő börtönbüntetése után egy kerítőtől megtanulta a "mesterséget", ő maga is lányokat kezdett futtatni, soronkövetkeztető letartóztatásához az vezetett, hogy átvitt az államhatáron két lányt, ezzel kimerítve az emberkereskedelem bűntényet, mindezt "természetesen" egy lopott autóval tette.

A bűnlajstromában a sokrendbeli autólopás, kiskorú sérelmére elkövetett nemi erőszak, csalás, lopás, betörés, és számos egyéb mellet a Manson Család által elkövetett gyilkosságok tették híressé, nehezen érthető, hogy ebbe az életútba, még a gyilkosságok előtt hogyan fértek bele zeneiprai próbálkozásai.

Több forrás szerint is kapcsolatban állt az akkor már nagyon sikeres Beach Boys egyik tagjával, a rajta keresztül megismert producerrel rövid ideig tartó, eredményetelen közös munkát folytatott. Manson rosszul viselte a kritikákat, és utasításokat, amiket felvétel közben kapott, többek között ezért szakadt meg a munka, bár a zenéjét "ígéretesnek" tartották.

Az egyik tárgyalásán arra kérte a bírót, hogy gondoljon bele: ha ő a társadalom szemete, akkor egy igazán romlott társadalomról van szó.

Ha zenészi ambícióiból nem is lett semmi, a Manson Család fejeként megkapta a rajongást, és a hírnevet, amire mindig is vágyott. Követőinek, és különböző interjúk során zavaros jövőképeket adott elő rasszok közötti háborúról, arról, hogy ő ártatlan, de Nixon elnök viszont nagyon is bűnös, és így tovább, összefüggéstelen, kusza gondolatok tömegével látta el azokat, akik valamiért odafigyeltek rá.

Abban mindenesetre furcsa módon igaza van, hogy baj van a társadalommal, hiszen a gyilkosságoknak köszönhetően nem csak szektavezérként lett híres, de még a zenéjét is kiadták, rajzait, és egyéb alkotásait pedig dollár tízezrekért árverezik el.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkurir.blog.hu/api/trackback/id/tr8115003718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Disztopia 2019.08.13. 10:45:28

Elmebeteg, aberrált gyilkos volt. Mégis sokat élt és csak 83 évesen halt meg a börtönben (2017-ben).
süti beállítások módosítása