"Az aroma, és az íz csodálatos, egészen érzelmes lettem." - így írt az egyik kutató, aki részt vett egy érdekes kísérletben. Egy egyiptomi ásatás során talált edényekben leltek élesztőre, kézenfekvő volt az ötlet, hogy megpróbálják tenyészteni, majd felhasználni. Hogy mire? Természetesen kenyérsütésre, hiszen egykor is erre hazsnálták.
Persze nem volt könnyű reprodukálni az egykori technológiát, de szerencsére az egyik kutató hobbiként rendszeresen süt kenyeret, így nem minden előzetes tapasztalat nélkül vágtak neki a projektnek. Pontosan azokban az edényekben találták a hibernált élesztőt, amiket az ókorban az egyiptomiak is kenyérkészítéshez használtak.
Arra is ügyeltek, hogy a kornak megfelelő magokat, és olajat használjanak, ezeket persze nem volt könnyű biztosítani, de végül sikkerrel jártak. A folyamat során gondosan sterilizáltak minden eszközt, nehány egy másik mikroorganizmus is szerepet játszhasson az élesztő munkájában.
Az egyetlen komponens, amit nem siekrült reprodukálni, az a kemence, magához a sütéshez ugyanis modern eszközöket használtak. Ám már terveznek egy következő kísérletet, melyhez autentikus egyiptomi sütőt is építenek majd agyagból. A mostani kísérlet eredményeképp született kenyértől mindenesetre mindenki el volt ájulva, állítólag hihetetlenül finom lett.