WHO: az e-cigaretta nem csökkenti a rák kockázatát
2019. augusztus 12. írta: Györfi András szerk

WHO: az e-cigaretta nem csökkenti a rák kockázatát

243824_9099573_updates.jpg

Az elektromos cigaretták, és a melegített dohánnyal működő eszközök nem segítenek a rákos megbetegedések elleni harcban a World Health Organisation (WHO) állásfoglalása szerint. A tanulmány itt megtekinthető, ennek alapján a világszervezet arra kéri a kormányokat, és a fogyasztókat, hogy ne fogadják el a gyártól állításait a termékek biztonsága kapcsán.

Külön foglalkozik a Philp Morris-al az anyag, kiemelve, hogy a "smoke-free product" megnevezésük megtévesztő, és félrevezető, ugyanúgy, ahogy az "unsmoke" szlogennel operáló kampányaik, hiszen olyan termékekről van szó, amiknek egyelőre nem ismert sem a rövid, sem a hosszútávú hatása, és kockázata.

Ryan Sparrow, a Philip Morris szóvivője szerint a WHO üzenete nem segített abban, hogy alternatív megoldást nyújtsanak azoknak, akik nem tudnak leszokni a dohányzásról. "Nem fordíthatunk nekik hátat", így utalt azokra a nemes lelkű szóvivő, akik képtelenek abbahagyni káros szenvedélyüket.

Azt is hozzátette, hogy "kétségtelen", hogy a legjobb megoldás a dohányzás, és a nikotin teljes mértkű elhagyása, sokan azonban ezt egyszerűen nem teszik meg, ezért kínálnak alternatív megoldást. Nem ért egyet a szóvivő kijelentéseivel Vinayak Prasad, a WHO programmenedzsere, szerinte az olyan cégek, mint a Philip Morris egész egyszerűen:

új piacokat kívánnak szerezni, ez az egyetlen céljuk.

A dohánypiac 97%-a mind a mai napig a klasszikus cigarettából áll, ráadásul a WHO szerint az elektromos termékek esetében csupán arról van szó, hogy kevésbé "látványos", kevesebb például a füst, a hatás, és a károkozás azonban nem marad el.

A nikotint igen, dohányt azonban nem tartalmazó termékek ráadásul a WHO szerint csak növelték eddig a dohányosok számát, ahelyett, hogy - ahogy a gyártók sugalmazták - segítenének a leszokásban, egyfajta "kapuként" szolgálnak sok fiatal számára a dohányzáshoz. A szakember szerint a megoldás a szabályozás lenne, nem szabad "szabadon engedni" a piacokon ezeket a termékeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkurir.blog.hu/api/trackback/id/tr4515006626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2019.08.13. 13:24:04

Aki nem tud/akar leszokni a cigirõl, annak nyilván jobb alternatíva az e-cigi mint a füst beszívása. Jó pár kollégám szokott erre át a rendes cigirõl.
süti beállítások módosítása