Golyóálló hátizsák az amerikai iskolakezdés slágerterméke
2019. augusztus 07. írta: Györfi András szerk

Golyóálló hátizsák az amerikai iskolakezdés slágerterméke

taska.png

Néhány nappal ezelött El Paso városában volt tömegmészárlás az USA-ban, alig néhány órával később már Dayton-ban történt egy másik. Ez volt augusztus hónap két szomorú híre a tengerentúlon, most pedig küszöbön áll az iskolakezdés, általában a tömegmészárlások, és az iskolai lövöldözések miatt egy hazai szemmel nézve bizarr termék vált idén a szezon slágerévé.

Ez nem más, mint a golyóálló iskolatáska, a New York Times cikke alapján utánajártunk, kiderült, hogy valóban számos cég kínál ilyen termékeket. Egy-egy hátizsák termékleírásában a ballisztikai információk kerülnek első helyre, úgy tűnik a modern szülőnek már nem az számít, hogy melyik mesefigura látható a könyvek, tollak, és színes ceruzák szállítására szánt táskán.

A hátlapba kerül "diszkréten" elhelyezésre a golyóálló lap, ha szemből érkező lövések esetén nem is, de hátulról támadó elkövető esetében talán van esély a túlélésre. A New York Times cikke egy 19 éves fiatallal indít, aki ugyan nem kisiskolás, nem is gimnazista korú már, a felsőoktatásba készül, de a korábbi tapasztalatok alapján a tudás templomaiban is előfordulnak lövöldözések.

junior_pack_features_infograph.png

Részletes leírás a táska "tudásáról".

J.T. Lewis testvérét a 2012-es, Sandy Hook néven elhíresült mészárlásban vesztette el, édesanyja vette számára az egyre kevésbé különleges hátizsákot. A lap szerint az ilyen táskákat gyártó cégek száma ütemesen nő, ahogy egyre nagyobb a szülők - nem minden alap nélküli - aggodalma.

Igor Volsky, egy lőfegyver-ellenes szervezet vezetője "rendkívül nyomasztónak" nevezte a jelenséget, hozzátéve, hogy nonszensz az, hogy piaci alapon működő cégek próbálják megoldani azt, amit a politikusoknak kellene. 2018 februárjában, a floridai Parklandban történt lövöldözés után nőtt meg először a kereslet ezek iránt a termékek iránt, most az El Paso béli, illetve a Daytonban történt esetek egybeesése az iskolakezdéssel dobták meg az érdeklődést.

Különösen filmszerű annak a cégnek a bemutatkozó oldala, mely egy kislányról készült fotót is használ, a képen a lány éppen egy emoji-mintás, golyóálló hátizsákot visel, a kép sarkában a "street wise", magyarul talán: dörzsölt feliratú logo látható, ugyanezen kép borítóképünkön is látható.

Hiába, úgy tűnik az USA olyan világot él éppen, amiben egy 6-8 éves kislánynak is tudnia kell, hogy mi a teendő, ha késsel, netán pisztollyal, esetleg gépfegyverrel támadnak rá. 100-200 dollárba kerülnek ezek a termékek, olyan is van, amiből a golyóálló lemezt ki lehet szedni, szét lehet hajtani, majd sátorszerűen el lehet bújni alatta, arra az esetre, ha már nincs lehetőség elmenekülni a támadó elől.

Azok sem eshetnek kétségbe, akiknek vékonykább a pénztárcájuk, vannak iskolák (!) amik csupán golyóálló lemezeket árulnak, ezeket a mesekönyv, és a gyermek háta mögé lehet behelyezni szinte bármilyen iskolatáskába, máris nyugodt szívvel engedhetjük el a suliba az egy szem kincsünket.

Egy korábbi izraeli kommandósok által alapított cég, az Armor Me munkatársának elmondása szerint:

elsősorban stílusos, szép táskákat gyártunk, melyek az életünket is megvédhetik.

Az NBC egyik csatornájának összefoglalója a mainstream részévé váló golyóálló táskákról.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkurir.blog.hu/api/trackback/id/tr4514998802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

acycloren 2019.08.08. 00:02:34

Ez a szélsőliberális kapitalizmus. Nem megoldják a problémát, hanem lényegében ünneplik, meglovagolják, bizniszt csinálnak belőle.
Pont mint az egészségügy Amerikában. Nem tekintik problémának, hogy tízmilliók nem jutnak semmilyen egészségügyi ellátáshoz és egy lábtörés kórházi számláiba belerokkan egy család. Úgy fogják fel, hogy ez ösztönzi az embereket keményebb munkára, több jövedelem termelésére.

midnight coder 2019.08.08. 07:05:03

@acycloren: Alapjában nincs jó megoldás erre. Itt Európában és más helyeken is ezt a fegyvertartás korlátozásával oldották meg: az önvédelemhez való jog nagy részét átadták állam bácsinak. Ezzel alapvetõen két nagy baj van: az egyik az, hogy ez a hatalomkoncentráció alapvetõen vonzza a hülyéket, ergo 50-100 évenként borítékolható egy-egy tömegmészárlás, legyen az Nagy Októberi, vagy Holocaust, vagy jugoszláv népirtás, és egy-egy ilyen alatt több száz év amerikai lövöldözésre való áldozatot produkál. Ha évi 600 áldozatot számolunk, csak a Holocaustból 10 000 évig lövöldözhetnének az amcsi iskolákban, de a délszláv háború áldozatainak számából is kijön úgy 500 év.

A másik dolog, hogy ha valaki bekattan és irtani akar, az irtani fog. Lásd az angolok, ahol ma már a svájci bicska is támadó fegyvernek számít, ehhez képest lelkesen irtják egymást a népek konyhakéssel. De az igazán nagy probléma akkor lehet, ha valaki olyan kattan be, aki intelligens és tényleg ölni akar. A modern civilizáció roppant sebezhető, egy ember akár egy jól elhelyezett kődarabbal több ember megölhet mint egy Kalasnyikovval.

A harmadik pedig, hogy ez az egész leginkább a liberális amcsi média Trump elleni kampányának a része. A legkisebb lövöldözés is óriási publicitást kap, ami persze ötletet ad a következõ elmebetegnek. Miközben ugyanazon a héten, amikor meghal mondjuk 20 ember az USA-ban lövöldözésben, 700 ember meghal közlekedési balesetben. Ezzel a 700-zal viszont csak max. futólag foglalkozik a média. Ha a gyerekeket igazán védeni akarnák, akkor az iskolatáska nem a lövöldözés, hanem a közlekedési balesetek ellen védene.
süti beállítások módosítása