Van értelme a járdán havat lapátolni?
2018. február 28. írta: Györfi András szerk

Van értelme a járdán havat lapátolni?

skynews-snow-weather-ice-uk_4239529.jpg

Amióta az eszemet tudom, mindig mérges voltam amikor kiküldtek havat lapátolni. A járdára. No nem csak azért, mert nálam lustább ember nincs a bolygón, azért is, mert hülyeségnek tartom az egészet. Fontos hangsúlyoznom, hogy csak a járdán történő hólapátolásra gondolok.

Ha egy autót ki kell ásni vagy el kell lapátolni a bejárat elől, hogy ki tudjanak jönni az emberek, azzal nincs semmi gond, meg kell csinálni és kész. A járda kapcsán viszont van egy óriási probléma, amiről ritkán beszélünk. Úgy érzem, hogy az emberi hülyeség csúcsa az, hogy automatikusan lapátolni akarunk, az esetleges következményekkel mit sem törődve. De lássuk a folyamatot:

  1. Leesik nagyjából 3-5 cm hó.
  2. Gondolkodás nélkül, mint a gép ellapátoljuk a járdáról.
  3. Hagyunk a munkánk után egy nagyjából 3-5 mm vastagságú latyakréteget.
  4. Pár órán belül fagypont alá esik a hőmérséklet.
  5. Végeredményként gyártottunk egy korcsolyapályát ami emberi életeket veszélyeztet.

De lássuk az én verziómat, szerintem ez lenne a helyes eljárás:

  1. Leesik nagyjából 3-5 cm hó.
  2. Rendelünk pizzát és sört.

Hogy miért? Azért, mert a 3-5 cm-nyi hó a járdán nemhogy nem veszélyes, kifejezetten biztonságos a téli időjárásban! Ez a hóréteg a cipőtalp körül egyfajta keretet alkot, minden egyes léptünkkel belesüllyedünk a hóba, megtartja a lábfejet. Különösen magas (8-10 cm) hóréteg esetén pedig még a boka tájékát is valamelyest rögzíti amikor a lábfej a talajra érezik egy lépés végén.

Az tény és való, hogy sok ember elhaladtával egy hó és latyak keverékéből álló, undorító massza keletkezik, ha az lefagy, akkor az ortopédia után egyből mehetünk a pszichiátriára is, annyira gusztustalan a látvány. Ha sok ember halad a járdán. 

De akár sok, akár kevés ember használja az adott járdát, ha fagyni fog a járdatakarítás után, akkor megszívtuk. Persze tudom én, régi jó szokás a lapátolás után a sózás, ezt viszont az emberek java nem teszi meg, ha meg is teszi azzal a növényzetnek árt.

De honnan tudom, hogy fagyni fog? Pont ez a lényeg, a hőmérséklet folyamatosan ingadozik, nem lehet tudni, hogy fagyni fog vagy reggelre minden elolvad. Szóval ez egy nagy dilemma. Sokaknak. Számomra egyértelmű. Nem kell lapátolni ész nélkül. Szavazz és mondd el egy kommentben, hogy mit gondolsz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkurir.blog.hu/api/trackback/id/tr3313705222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása