Egyre többen lesznek rosszul az e-cigitől
2019. szeptember 02. írta: Györfi András szerk

Egyre többen lesznek rosszul az e-cigitől

e-cigarette-1881957_960_720.jpg

A The New York Time beszámolója szerint egyre több, főként a húszas éveinek végén járó fiatal kerül kórházba e-cigaretta okozta fulladásos rohamok miatt. Az amúgy teljesen egészséges fiatalok azután mennek kórházba, miután napokig hánytak, fulladnak, és ráadásul lázuk is van, és kimerültek.

A legtöbbüket a híradás szerint hetekig kell ápolni, sokszor intenzív osztályon, lélegeztetőgépen. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy az e-cigi "túlhasználata", az újrahasználata a már üres "patronoknak", a marihuána használata e-cigarettában, vagy ezeknek valamilyen kombinációja áll-e a háttérben.

Azt sem zárták ki, hogy a e-cigaretta ellátási láncába kerülhetett "valami", a gyártás valamelyik lépése során. Múlt pénteken a CDC, vagyis a Center for Disease Control kiadott egy közleményt, amiben arra szólítják fel a fiatalokat, hogy ne használjanak otthon tákolt e-cigarettákat, és ne szívjanak velük olyan anyagokat - főként drogokat - amikre nincs tervezve- felkészülve a technológia.

Ezek az esetek ismét felhívták a figyelmet arra, hogy jelentősen nő a fiatalok e-cigaretta használta, teljesen megváltoztatva az emberek nikotin, és marihuána fogyasztási szokásait, legfőképp pedig egy új generációt rászoktatva a nikotinra, és általában a "dohányzásra".

A e-cigi lényege, hogy felmelegít, ezáltal gőzzé alakít egy adott folyadékot, magát a gőzt lélegezzük be. A közvélekedés szerint kevésbé káros az egészségre, mint a klasszikus cigaretta, mely égés útján juttat tucatnyi - köztük számos rákkeltő - vegyszert a szervezetbe.

Az e-cigaretta sem veszélytelen azonban, hiszen ahhoz, hogy belélegezhető legyen, bizonyos anyagokkal kell keverni a nikotint, vagy a THC-t, ezek feloldják, és szállítják a "célanyagot". Ezek az oldószerek, vagy olajok viszont problémát okozhatnak, hiszen ahogy visszahűl ismét olajcseppekké válik, ezek a tüdőbe jutva légzési problémákat okozhatnak.

Thomas Eissenberg, a Virginia Commonwealth University kutatója az e-cigi hatásait vizsgálja, szerinte:

"Az olaj belélegzése a tüdőbe rendkívül veszélyes, akár halállal is járhat. Talán ez a legfontosabb üzenet, amit küldhetünk."

A feltételezések szerint a mostani sürgősségi esetek oka az "E" vitamin lehet, ez szintén olaj formájában használt az elektromos cigarettákban. A kannabidiol olajban található meg, a probléma az, hogy ezt nem e-cigarettázáshoz tervezték, feltehetőleg ez okozta a rosszulléteket.

Az FDA - Food and Drug Administration - is két, amúgy teljesen legális termék, az e-cigaratta, és a kannabisz olaj kapcsolatában látja a rosszullétek okát, ez mindkét iparágnak komoly PR problémát jelent. Akár így, akár úgy, az mindenesetre biztos, hogy az e-cigaretta hosszútávú hatásairól egész egyszerűen nincsenek még tapasztalataink, bármit tegyenek is bele az emberek.

Ahogy arról a hazai sajtó is beszámolt, nemrég egy fiatal lány meghalt nem sokkal azután, hogy e-cigarettát használt.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkurir.blog.hu/api/trackback/id/tr7015035834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása