Már a sarkkör jegében is mikroműanyag van
2019. augusztus 15. írta: Györfi András szerk

Már a sarkkör jegében is mikroműanyag van

213414.jpg

Az Atlanti-, és a Csendes-óceánt összekötő, úgynevezett északnyugati átjárónál jártak kutatók, helikopterrel közelítették meg a helyszínt, majd fúrással vettek mintát a jégből. Mélyen szomorú, sőt, tragikus felfedezést tettek: már a Föld ezen pontja is szennyezett, méghozzá egészen aprócska műanyagdarabokkal, az úgynevezett mikroműanyaggal. A minták mikroszkópos vizsgálata során derült fény a jelenségre, mely a kutatókat is meglepte.

602x338_cmsv2_4d4eb7d4-b096-52f0-878f-856a487f1810-4090734.jpg

Néhány hónappal ezelőtt szintén elkeserítő felfedezést tett egy másik kutatócsoport, a Marianna árok közelében, vagyis a Föld legmélyebb pontján találtak műanyag szemetet tengeralattjáróval végzett felfedezéseik során. A mostani, riasztó "leletet" megtaláló kutatók eredetileg a klímaváltozás sarkkörre gyakorolt hatását vizsgálták, eközben kellett szembesülniük azzal, hogy a civilizációtól több ezer kilométerre lévő, felbecsülhetetlen természeti kincseket is sikerült már összepiszkítanunk.

letoltes.jpg

Az ENSZ becslése szerint mindezidáig mintegy százmillió tonna műanyagot juttattunk a tengerekbe, a most vizsgált jég nagyjából egy éves. Ezt az expedíciót az USA finanszírozta, nemrég egy másik, norvégokból állo csoport arra jutott, hogy hazájuk északi részein egy liternyi hóban átlagosan 14 400 apró műanyagdarab van jelen.

Ahogy közeledünk a civilizációhoz, úgy nő a műanyag-szennyezettség mértéke, a németországi Bavaria területén például 154 000 műanyagdarabka van egyetlen liternyi hóban.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkurir.blog.hu/api/trackback/id/tr915010346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása