Egyre drágább a sör, és egyre kevesebbet iszunk
2019. augusztus 14. írta: Györfi András szerk

Egyre drágább a sör, és egyre kevesebbet iszunk

beer-3445988_1280.jpg

Egyre drágább hazánkban a sör, és úgy tűnik egyre kevesebbet iszunk. A lehetséges magyarázatok között lehet az alkoholos italok választékának növekedése, a borfogyasztás előretörése, de lehet, hogy egész egyszerűen nem iszunk már annyi alkoholt, mint korábban. Természetesen az infláció is közrejátszik az ár növekedésében, olyan mértékű drágulásról azonban nincs szó, ami indokolná a fogyasztás csökkenését.

download_1.jpeg

download_1_1.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkurir.blog.hu/api/trackback/id/tr8015009202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kegy 2019.08.14. 17:52:26

Inkább eggyel kevesebbet a jóból...

PTom70 2019.08.14. 18:04:54

Egyre többen főzünk sört otthon.

kewcheg 2019.08.14. 21:07:00

Szlovák határ mellett lakunk szerencsére, fél eurókér király Zlaty Bazantot tudunk hozni televesszük a. Hüttőt.kell a brontnak a draga de szar hazái.

ogli dzsí 2019.08.14. 21:28:10

@kewcheg: En is ott lakom, fel eurokert 10 eve vettel te ott ZB-ot, a legalja nemet import lore fel euro.

Közepes 2019.08.14. 22:18:20

Mondjuk ne nevezzük sörnek azokat a sörszerű löttyöket amiben kukorica dara van.
Szlovákiában az üveges ZB-73 0.75 euro. A simát meg hagyjuk már.
De jó áron lehet Budweisert,Krusovicét is venni.
Mondjuk nekem az Soproni IPA-nál nem kell jobb.
A németek és a franciák hogyan tudnak olcsón jó sört csinálni?
Nálunk meg még a drága is szar. pl. dreher

kewcheg 2019.08.14. 23:29:08

@ogli dzsí: jó, de nem Alsóbrezová kis falusi boltjából kell venni, hanem Billában vagy ilyesmi...én Kassán szoktam.

kewcheg 2019.08.14. 23:32:01

@Közepes: most két v. három hete a Kelt meg a Staropramen volt olyan 0.5 , 0.6 eu.körül.

Melchi Zadok 2019.08.15. 06:20:34

@kewcheg: hat, a borsodi sor tenyleg szar, de hogy oszinte legyek, a zlaty bazant is egy szutyok.
Egyebkent lofaszt draga a sor. En pl eleve nem veszek 250 ft alatt semmit, mert mar az is csoda, hogy 300 ft kornyeken meg tudnak elfogadhato minoseget gyartani.
Egyebkent kb 280-300 ft koruli kategoriaban ott a Konrad lezak, a Lobkowitz, a Primator, esetleg a Platan. Ezek korrekt cuccok.

Void Bunkoid 2019.08.15. 07:59:27

Eleve ha megnézitek, ma a világ a menőségi faktor körül forog (na meg főleg amióta van internet).

Menő az instagram, a hitelre világkörüli utazás, a kockahas, edzés, ződsaláta, szmuti, anyámkínja.

A bakardikóla, meg martini, meg jóhidegsör az a kilencvenes évek "egészségtelen, de szabad mint a madár" vadkapitalista érzése volt.

Ma már nem menő az ivás. Csak a prolik, meg falusi mélyszegények isznak (azok sem drága bóti sört, inkább jó kis házi metiles pájinkát vagy valami gyomorsavbomba lőrét).

2019.08.15. 08:30:43

@Void Bunkoid: te valamit nagyon benéztél. Vagy ironizálsz, de akkor azt meg szarul.

Emmett Brown 2019.08.15. 08:32:40

@Void Bunkoid: ehhez képest ma pont ugyanannyi az átlag, mint 20 éve (és 5 éve emelkedő a trend), viszont a fogyasztói bázis valószínűleg felfelé tolódott, mert ma már lehet jó söröket is kapni.

2019.08.15. 08:33:48

@Melchi Zadok: A Lobkowitz a Pennyben rengetegszer 200 alatt van, de a normál ára is 229 emlékeim szerint :) A Penny sajátmárkás (ha nem tévedek) Edelmeister söréből most jött ki az IPA verzió, az is 239 és teljesen frankó. Mellesleg tegnap akciós volt a Tescóban a Grimbergen (230!), vettem is egy kisebb rekesszel:)

citrix 2019.08.15. 08:58:13

27%-os világrekorder áfával (ebben az egyben a legmenőbbek vagyunk, erre varrjanak gombot a kapitalisták) minden drágább mint a szomszédos országokban. A sör egyébként ott kezdődik hogy nincs benne kukoricadara.

bontottcsirke 2019.08.15. 09:15:33

A magyarok nem tudnak sört gyártani, a kézművesek sem, Ha egy krimóban nincs rendes cseh vagy szlovák sör nem is iszom. Amiben meg kukoricadara van az nem sör. Inkább 3 pohár sör az all aboutban mint öt korsó valami soproni/borsodi mosogatólé. Ja és a heineken meg a krusovice sem sör kivéve a lezák.

bontottcsirke 2019.08.15. 09:17:55

@Void Bunkoid: Te mit csinálsz? Lövöd magad a kurváddal? Az menő?

2019.08.15. 09:47:50

@bontottcsirke: elképzelem ahogy a társaság vidáman becsiccsentve kocsmázik, te meg a az asztal csücskénél józanul, karbafont kézzel durcizol, mert csak Dreher van :) lazíts, nem kell sznobnak lenni sörben, az maradjon a bormajmok kiváltsága, ha kocsmázni megy az ember, igya azt, ami van :)

Emmett Brown 2019.08.15. 09:56:03

@bontottcsirke: hagyjuk már ezt a fanyalgást.

A ratebeer-en, a legjobb szlovák sörök ugyanannyira vannak értékelve mint a magyarok, és a csehek közül is csak egy van ami kilóg fölfelé, utána már bőven van összevetési alap.

Andy73 2019.08.15. 09:57:30

Nem a reklám helye, de a Holsten most 149 Ft, a fél literes doboz (akciósan). Nyilván nem csúcsminőség, de megteszi, főleg ha pl. a Lefféből a 0,33 literes is vagy háromszor annyiba kerül. Egyébként bármilyen sört csak módjával, heti pár alkalommal 1-1 nem árt, sőt, még jó hatású is lehet. A lényeg, hogy azért ne minden nap, és egy nap lehetőleg csak egyet.
Amikor 100 liter fölötti volt az éves fogyasztás, az több mint 200 korsót jelentett, tehát heti kb. 4-et, a csecsemőket és az antialkoholistákat is beszámítva. Az tehát nem baj, hogy ez csökkent.
Az árak viszont nem emelkedtek jelentősen az utóbbi évtizedekben, az inflációt is számítva. A pálinkafogyasztás viszont valószínűleg emelkedett, pedig az sokkal egészségtelenebb.

werinter 2019.08.15. 10:01:50

@Eugene Horse: Így igaz, igyon mindenki Könisgburgot (szerintem a valaha készült legrosszabb sör, konkrétan hányás íze van és most nem túlzok).
Egyébként vannak itthon is jó sörök, nem kell sznoboskodni. A Soproni IPA, APA (esetleg még a Démon) szerintem árukhoz képest világszínvonalúak. Ittam a csehekenél híres Staroprament de bűn rossz volt. Mondjuk a hazai Borsodi által gyártott lötty sem jobb.

2019.08.15. 10:21:13

@werinter: Én a kocsmában fanyalgásról írtam, kocsmában egyébként se nagyon van Königsburg, ha meg igen, az olyan kocsma, ahová egyébként se kellett volna bemenni :) Szerintem bármely random kocsmában van pár átlagos márkás alapsör, erre gondoltam, hogy nem kell trappista nedűket keresni minden krimóban. Otthonra persze ne szart vegyen az ember, mert különben sima alkesz :)

blasiusii 2019.08.15. 10:44:22

Nagyon kevés olyan termék van, ami EKKORA árréssel dolgozik, mint a sör. Gyakorlatilag pár forint az alapanyag, amit aztán 250-300-350-éshatáracsillagoség megveszel. Egy meleg nyári napon persze sokan megvennék bor-áron is, a lényeg, hogy az előállítók-forgalmazók kapzsiságának vagyunk kiszolgáltatva. Az ÁFA meg csak pont az i-re.

Emmett Brown 2019.08.15. 11:02:28

@blasiusii: a pár forintos alapanyag költség kicsit erős (maláta+komló+élesztő), illetve egy fél literes 5%-os sörnek csak a jövedéki adója 45 forint.

2019.08.15. 11:13:54

@Eugene Horse:
Én a kukoricadarás hisztit nem tudom hová tenni, de láthatóan sokakba beleivódott ez a közhely. Vannak dedikáltan kukoricás sörök is, pedig azok nem azt a kategóriát képviselik, mint a Soproni.

Én mindenféle sört megkóstolok, ha valahová utazok, a helyieket, de ha olyan sznob lennék, mint egyesek, akkor egy csomó helyen nem ittam volna meg a helyi lagereket, mert épp ugyanazt a kategóriát képviselik, mint hazai nagyüzemi sörök (pl. Horvátországban, Szlovéniában, Bulgáriában).

2019.08.15. 11:16:13

@werinter:
A Soproni IPA-ra is sokan fanyalognak. Nekem meg mondjuk az "igazi" IPA sörök nem ízlenek annyira (annyira azért igen, hogy megigyam), nem mindenki szereti annyira az erős ízeket.

bontottcsirke 2019.08.15. 11:17:20

@Eugene Horse: nem, mert a vidám asztaltársaság sem iszik szart

2019.08.15. 11:18:06

@Eugene Horse:
Sok kocsmában egyébként én gyakran azért választom az olcsóbb sört, mert az fogy, tehát cserélődik a hordó, míg a drágább gyakran poshadt. Nyilván van ahol meg csak üveges...

bontottcsirke 2019.08.15. 11:19:51

@Emmett Brown: a ratebeert volt aki valaha komolyan vette? Ha bedoltem volna a kávés terrornak nem lavazzat vennék hanem valami mikroporkolos fost.

2019.08.15. 11:19:56

@blasiusii:
Nagyon sok termék dolgozik még hasonló árréssel, vesd csak össze mondjuk a kólával. A bolti 300 Ft pedig csak annak drága, aki alkoholista, ezért olyan sokat iszik, vagy minimálbéres, esetleg a kettő kombinációja.

bontottcsirke 2019.08.15. 11:23:14

@Zabalint: hát ez nem sznobsag,hanem jó ízlés kérdése. De egészségedre iszogasd a horvát kukoricás szarokat. A vicc az hogy egy urquell szinte olyan árban van mint a kedvenc híg savanyú soproni valami.

bontottcsirke 2019.08.15. 11:25:36

@blasiusii: ezekkel az olcsó szarokkal ahogy te mondod annyi munka van hogy el sem tudod képzelni. Kivéve Magyarországon mert itt tényleg csak annyi hogy osszevegyitik aztán kész.

nyikk 2019.08.15. 11:25:59

@Zabalint: Állítólag olcsó kukoricával ütik fel a söröket a gyártók, hogy óccsóbb legyen,.Cserébe szarabb is, a paraszt meg ne reklamál. Én maradok a szűretlen búza Staropramennél.

Emmett Brown 2019.08.15. 11:28:33

@bontottcsirke: elég megbízható forrásnak számít.

Mindenesetre a tömegtermelős láger fronton a cseh és szlovák sörök tényleg jobbak a magyar ipari söröknél (amit egy átlagkocsmában kapsz), viszont a prémiumabb kisüzemi kategóriában a magyar sörök között igenis vannak versenyképes termékek/főzdék.

Emmett Brown 2019.08.15. 11:30:46

@Zabalint: az árrés az kizárólag nagyker/kisker fronton van, az ugyanis a termelői ár és az eladási ár különbsége, tehát termelésre nem értelmezhető.

2019.08.15. 11:31:43

@bontottcsirke:
Bocs, de ha nálad az ízlés azonos a kategóriával, minőségi szinttel, akkor neked nincs semmiféle ízlésed.

2019.08.15. 11:32:55

@nyikk:
A Soproni például egy időben kihagyta a kukoricadarát, de akik emiatt sírtak, akkor is azért fikázták emiatt.

2019.08.15. 11:35:25

@Emmett Brown:
Pl. az alap Kozel ugyanaz itthon is, mint Csehországban és Szlovákiában, csak ott van 11 és 12 Balling fokos változat is, amik finomabbak.

2019.08.15. 11:36:54

@nyikk:
"Én maradok a szűretlen búza Staropramennél."

Amúgy az tényleg jó (bár nem a kedvenc búzasöröm). De én nem maradok semminél, változatosság gyönyörködtet.

Emmett Brown 2019.08.15. 11:39:08

@Zabalint: kb annyi a lényeg, hogy CSeszkóban egy átlag vagy egy prolibb kocsmában jó eséllyel kapsz jobb hazai sört mint egy hasonló kategóriájú magyar egységben.

werinter 2019.08.15. 11:43:17

@Eugene Horse: Persze, értem mire gondoltál és tökéletesen egyetértek vele. :D Egyébként a Boráros téren van egy "csodálatos" kocsma, ahol lehet kapni üveges Königsburgot. Érdemes betérni oda. :D

blasiusii 2019.08.15. 11:47:48

Nagyon kevés olyan termék van, ami EKKORA árréssel dolgozik, mint a sör. Gyakorlatilag pár forint az alapanyag, amit aztán 250-300-350-éshatáracsillagoség megveszel. Egy meleg nyári napon persze sokan megvennék bor-áron is, a lényeg, hogy az előállítók-forgalmazók kapzsiságának vagyunk kiszolgáltatva. Az ÁFA meg csak pont az i-re.

Emmett Brown 2019.08.15. 12:37:01

@Zabalint: prémium vonalon viszont a top magyar kézműves veri a top cseh kézművest, de a kézműves második vonalban már a csehek vezetnek, miközben a szlovákok ebben a kategóriában eléggé le vannak maradva.

bontottcsirke 2019.08.15. 12:56:10

@blasiusii: Ezt a baromságot már sok helyről hallottam. Egyrészt nem pár forint az alapanyag, ha meg szar a víz, akkor tökmindegy milyen szűrőbe ruházol be a végeredmény nem lesz jó. Erre még jönnek az adók meg a kereskedelmi árrés. Mert nyilván ingyen senki nem fog sört főzni max magának hobbiból. Én azt csodálom, hogy lehet egyáltalán egy euró alatt normális sört kapni.

bontottcsirke 2019.08.15. 13:00:07

@Emmett Brown: Ez érdekes mert a távoli galaxist meg ezeket a hasonló túlárazott magyar kézműves söröket rendszerint agyonverik a felennyibe kerülő cseh ivósörök.

Emmett Brown 2019.08.15. 13:28:11

@bontottcsirke: az ale-ek, különösen az erősen komlózott fajták eléggé ízlésfüggőek.

A Galaxis meg egyáltalán nem számít kiemelkedőnek itthon, nagyon sok magasabban jegyzett sör van.

2019.08.15. 14:13:04

@Emmett Brown:
Őszintén szólva a cseh kézműves sörökben nem vagyok otthon, a magyar kézműves sörök nagyon hektikusak, vannak nagyon jók, meg okádékok is, gyakran ugyanannak a sörnek a minősége is hektikus.

2019.08.15. 14:18:16

@bontottcsirke:
Nagyon egyszerű, ha lennne egyéni ízlésed, akkor nem jó-rossz skálan, magas lovon ülve közelítenéd meg a kérdést. Ez nem a sörkedvelők, hanem a sznobok szokása.

2019.08.15. 14:21:11

@bontottcsirke:
A kettőt nem is lehet összehasonlítani jó-rossz skálán, mivel a cseh "ivósörök" mind lager/pils sörök, a kézműves sörök meg sokfélék. Itt jön képbe az ízlés, de mint tudjuk te azt lecserélted sznobizmusra.

Emmett Brown 2019.08.15. 14:23:48

@bontottcsirke: Brew Your MInd/Balkezes/Mad Scientist/Csupor sörei például.

A Galaxis és a Róthbeer 2019ben nem benchmark

2019.08.15. 14:25:29

@bontottcsirke:
A túlárazottságról pedig annyit, hogy nézd meg a magyar kézműves sörök volumenét, különösen adott sört tekintve, és megkapod miért kerül annyiba.

blasiusii 2019.08.15. 17:44:57

@bontottcsirke: annyira "baromság", hogy 1 EUR alatt bármelyik Ny-Európai országban is lehet sokféle sört kapni. Én egy pár évvel ezelőtti Haszon magazinban olvastam, ott talán 20-30 Ft körül volt az alapanyag, ha jól emlékszem. Amúgy most hirtelen rákeresve kitűnik, mekkora TABU - mint ahogy a cukros italoknál is, ahogy fentebb írták -, hogy mennyi is az előállítási költség. Én amúgy az alacsony szárazanyagtartalmú (átlagos) magyar sörökről írtam az előbb, ami sokezer literes erjesztőkben bizonyosan tényleg nem drága előállítani.

De ha annyira melléfognék, kérlek, magyarázd meg, honnan a francos fenéből van annyi pénze a kb. összes nagyobb sörmárkának, hogy nyaranta az országot keresztül-kasul kiplakátolják?? (Nem kis tétel.) Emellett sok más helyen is hirdetnek. A hirdetés az az "extra profit" itt, amivel többet fizetünk az üzletben.

2019.08.15. 19:31:24

@blasiusii:
Én nem értem mit rugóztok az előállítási költségen. Egy sörnek nem csak előállítási költsége van, hanem:
- Csomagolás.
- Szállítás, logisztika.
- Áfa, jövedéki adó
- Marketing
- A gyártó összes adminisztratív és üzleti területe, amelyek nem kapcsolódnak közvetlen a gyártáshoz
- Termékfejlesztés
- Nagyker, kisker árrés

Nyilván ezek jelentős része más termékeknél is megvan, de kétlem, hogy a sörnél rosszabbak lennének az arányok, mint egy Adidas sportcipőnél.

Egyébként németeknél alacsonyabb rá az adó, ha jól tudom jövedéki adó ott nincs is (nálunk meg a borra nincs). Ott láttam boltban 0.29 euróért is dobozos sört, nem kóstoltam, de nem gondolom, hogy olcsóbb lenne az előállítása mint egy Kőbányainak.

bontottcsirke 2019.08.15. 20:58:17

@blasiusii: Ja, autót sem kéne gyártani ennyi erővel.

bontottcsirke 2019.08.15. 21:01:03

@Emmett Brown: Clock hector. Ja, az nem benchmark. Na ez a sznobizmus.

Emmett Brown 2019.08.15. 21:15:27

@bontottcsirke: nem ismerem, de ha nem kedveled az APA/IPA/stb típust, és maradnál a pilseni vonalon, akkor Fehér Nyúl Pils amivel össze lehet hasonlítani.

bontottcsirke 2019.08.15. 21:45:00

@Emmett Brown: all about észak komárom ott van megfejtés

Emmett Brown 2019.08.16. 07:14:31

@bontottcsirke: ez a mondat jelent valamit azon felül hogy Komáromban van egy hely, ahol ezt lehet kapni? Ha igen, akkor mit? Ha nem, akkor mit kezdjek ezzel az infoval?

bontottcsirke 2019.08.16. 08:48:07

@Emmett Brown: hogy oda be tudsz ülni és iszogatni, többet nem segíthetek, mert nincs több információtartama.

Emmett Brown 2019.08.16. 09:12:21

@bontottcsirke: most tényleg a "bibibííí, én ismerek egy menő kocsmát, ahol menő külföldi piák vannak, mer' a magyar csak fos lehet" kártyát játszottad ki?

bontottcsirke 2019.08.16. 09:29:20

@Emmett Brown: Nem. Az sznobság. Ez egy normális kismanufaktúrákat bemutató hely, teljesen átlagos emberekkel. De ott kezdődik, hogy a szloták oldalon 10-es zlatyinál rosszabb sör nem iszol. De a magyar nagyjából vagy fos vagy annyira túl van árazva, hogy vicc. Ugyanez a borokkal is. Nem is tudom mikor ittam igazi szittya bort. Fehérben jók vagyunk, de az is túl van árazva. Akkor inkább egy ausztrál chardonnay a multipolcról. Volt üveges zöld argus is 200 magyar euróforintért, de megszüntetteék és a lengyeleknél főzik a silányabb minőséget, ami még mindig jobb mint egy átlagmagyar, Sajnos ez van. Itt ami jó az hullára túl van árazva, az átlag meg ehetetlen-ihatatlan szar.

Emmett Brown 2019.08.16. 11:21:28

@bontottcsirke: ezt már leírtam. A cseszkó alsó és középkategóriás sörök jobbak mint a magyar cuccok, de a prémium szegmensben magyar egy szinten van a csehvel (ale-ben jobb is), és bőven veri a szlovákot.

Borban nem tudom mire gondolsz, vörösben is vannak kurvajók. Csak nem a Tescoban kell venni...

bontottcsirke 2019.08.16. 12:57:09

@Emmett Brown: na , akkor ezt faszan meg is beszéltük

Void Bunkoid 2019.08.21. 11:56:24

@bontottcsirke: egyszerűen csak nem élek ilyesmikkel. Inkább veszek minőségi ételeket. Enni sokkal jobb, mint inni.
süti beállítások módosítása