A parfüm lehet a migrén kiváltója?
2018. február 26. írta: ShepherdB

A parfüm lehet a migrén kiváltója?

parfum_leadfoto.jpg

A migrén az, amit legszívesebben örökre száműznénk napjainkból. Nem lehet tőle koncentrálni, egy jót enni, vezetni, lényegében a fekvésen kívül másra képtelenek vagyunk. Ha szerencsénk van csak egy napra vonjuk ki magunkat a forgalomból, rosszabb esetben napokig is kínzó társunk lehet a migrén. 

Persze léteznek gyógyszerek, melyek valóban segítenek, de ha beütött a krach, akkor már sokszor késő tenni bármit is és kénytelenek vagyunk elviselni a kínzó fejfájást.

Na de mitől lehet migrénünk és mit tehetünk, hogy elkerüljük?

A migrén okai mai napig sem teljesen tisztázottak. Legáltalánosabb kiváltója a front, aminek már az érkezése hallatán a gyakran migrénben szenvedők előre aggódhatnak. Persze a frontra sok mindent rá lehet fogni, mégsem ez az egyetlen kiváltója. Számos migrénben szenvedő beteget vizsgálva jutottak arra a következtetésre, miszerint a csokoládé rendszeres fogyasztása is okozhat migrént. Ha napi rendszerességgel eszel csokit és sűrűn van migréned, ajánlatos egy időre száműznöd az étrendedből. Na de most tényleg csak a csoki és a front lenne a hibás? Természetesen nem! A fogamzásgátló is könnyedén okozhat migrént, melyet ez idáig nem tudtak tudományosan alátámasztani, de a nagy számok törvénye alapján, az orvosok mégis felvették a migrén okozójának listájára.

De mi van, ha nem fogyasztasz sok csokit és fogamzásgátlót sem szedsz, mégis a migrén kéz a kézben jár veled?

Nem is hinnénk el, de tudományos kutatás mutatott rá arra, hogy a parfüm lehet a migrén egyik fő kiváltó oka!

2016-ban megjelent tanulmány szerint, az emberek 35%-a számolt be légzési nehézségekről és fejfájásról mialatt erős illatanyagnak voltak kitéve. Továbbá több kutatás mutatott rá arra, hogy az illatanyag migrént válthat ki az arra hajlamos embereknél.  A Harvard Egyetem orvosi kutatóintézményében mutatták ki, hogy 60%-ban a szagok tehetők felelőssé a migrénes fejfájásért. Már egy 2014-ben készült kísérlet is megerősítette a parfüm káros hatását, ugyanis a résztvevők 75%-ánál elmúlt a migrénes fejfájás, miután felhagytak a parfüm használatával. A páciensek kontroll vizsgálataik során sem számoltak be visszatérő migrénes fejfájásról, így biztonsággal kimondhatjuk, hogy az ő esetükben a parfüm volt a kiváltó ok.

Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy azonnal dobjuk is ki, vagy ajándékozzuk el gyorsan drága és szeretett parfümjeinket! Egyelőre csak tegyük őket parkoló pályára, amíg kizárhatjuk, mint lehetséges okozót.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkurir.blog.hu/api/trackback/id/tr3213698514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása